Zupa o boskim smaku i nadzwyczajnym aromacie. Od wczoraj każdy się zajada w moim domu
Zupy mają wielką moc. Są gwarantem zdrowia. Zapewniają „ciepły żołądek”, który według medycyny chińskiej umożliwia dobre trawienie i samopoczucie.
Są smaczne, pożywne, niskokaloryczne. Zupa o nadzwyczajnym aromacie i boskim smaku zadowoli każde kubki smakowe.
Składniki
Do jej przygotowania potrzebne są następujące składniki:
- żeberka wieprzowe 500 gramów
- ziemniaki 200 gramów
- serek topiony 200 gramów
- zielony groszek mrożony lub świeży 100 gramów
- ryż 2 łyżki
- marchewka 1 szt.
- cebula 1 szt.
- liść laurowy jeden, lub kilka-opcjonalnie
- olej roślinny
- zioła wg uznania
Przygotowanie
Najpierw ugotować należy mięso. Gotowanie składa się z dwóch etapów. Pierwszy to włożenie mięsa do garnka, zalanie go wodą tak, aby je przykrywała i doprowadzenie do wrzenia, po czym należy mięso wyjąć, wodę odlać, umyć mięso i garnek.
Następnie w drugim etapie gotowania ponowić wcześniejsze czynności, czyli włożyć żeberka do garnka i zalać wodą. Tym razem gotowanie trwa ok. 40 minut aż do uzyskania klarownego wywaru.
W międzyczasie należy obrać cebulę, ziemniaki i marchewkę. Cebulę i marchewkę trzeba przesmażyć na patelni polanej olejem. Wymieszane warzywa smaży się krótko, tylko 2 minuty.
Zająć się teraz trzeba wywarem. Wyjąć z niego żeberka, a dodać ziemniaki i umyty ryż. Muszą się one gotować 15 minut.
Natomiast z wyjętych żeberek już ostudzonych oddziela się mięso i drobno je kraje. Kawałki te wkłada się z powrotem do garnka razem z zielonym groszkiem i znów gotuje przez 15 minut.
Po upływie wyznaczonego czasu należy dodać sól, pieprz, liście laurowe i inne ulubione ziołowe przyprawy. Znów wymieszać wszystko, zagotować na małym ogniu i zdjąć z kuchenki.
Comments are closed.