Zupa serowa – delikatna, smaczna i odżywcza, przygotowuje się ją szybko i łatwo. Przepis od mojej koleżanki kucharki.
Jej ogromny plus to tanie składniki a dużo wartości odżywczych, a doskonale jej smak uzupełnią warzywa, mięso albo owoce morza. My dziś proponujemy przygotowanie zupy serowej z makaronem i zielonym groszkiem. Do dzieła!
Przygotowanie
1. Wyjmij 2 sztuki sera topionego z folii i włóż je do zamrażarki, aby stwardniały.Pokrój ziemniaki w małą kostkę.
2. Umieść rondel z 1 l wody na ogniu, doprowadź do wrzenia i wrzuć ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie. Zredukuj ciepło do medium.
3. Obierz cebulę i posiekaj drobno. Obrane marchewki zetrzyj na tarce.
4. Usmaż cebulę i marchewkę na rozgrzanym oleju roślinnym do miękkości. Dodaj do garnka. Po około 10 minutach dodaj też zamrożony zielony groszek.
5. Wyjmij ser z zamrażarki i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Wrzuć go do zupy i mieszaj przez 1 minutę, aby się rozpuścić.
6. Zwiększ ogień na maksimum, dodaj kolejny 1 l wody i dodaj makaron jajeczny, sól, pieprz do smaku, gotuj przez kolejne 2 minuty.
Comments are closed.