Zupy zdrowotne. Przygotuj jedną z nich ciesz się pysznym smakiem i zdrowiem. Wszystkie są pyszne ale nr 4 jest wyjątkowa.
Dziś chce podsunąć Wam parę pomysłów na pyszne i przede wszystkim zdrowe zupy. Idealne na obiad ale też na ciepłą kolację dla całej rodziny.
Zupa z groszkiem
Składniki:
- 1 szklanka grochu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 łyżki mleka
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zalać groszek gorącą wodą, pozostawić na 2-3 godziny, a następnie odcedzić. Zalać groszek świeżą wodą i gotować do miękkości.
Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, olej słonecznikowy, a następnie dodać mąkę rozcieńczoną wodą. Doprowadzić zupę do wrzenia i wlej mleko i gotuj 5 minut. Posól i popieprz do smaku.
Zupa szpinakowa
Składniki:
- 100 g szpinaku
- 1 marchewka
- 4 ziemniaki
- 300 gramów wołowiny
- 1 cebula
- 100 g twardego sera
- sól do smaku
Przygotowanie:
Gotować wołowinę przez godzinę, a następnie usunąć mięso z bulionu.
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną cebulę i startą na małych oczkach marchewkę. Gotować zupę aż warzywa będą miękkie.
Do garnka dodać posiekany szpinak i tarty ser, posolić do smaku, gotować jeszcze przez 3 minuty. Podawać z plastrami gotowanej wołowiny.
Zupa jarzynowa
Składniki:
- 200 g kalafiora
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 3 ziemniaki
- 1 papryka
- 100 g zielonej fasoli
- 50 g masła
- pietruszka
- 100 g jogurtu
Przygotowanie:
Doprowadzić bulion do wrzenia, dodać posiekaną drobno cebulę,różyczki kalafiora, fasolę.
Pokroić w kostkę ziemniaki, pomidory i paprykę. Razem z masłem dodać je do zupy. Posolić i gotować aż warzywa będą miękkie.
Z jogurtu i posiekanej pietruszki przygotować sos i dodać go do zupy.
Zupa grzybowa
Składniki:
- 1,5 litra wody
- 200 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 100 g śmietany
- sól do smaku
- pietruszka
Przygotowanie:
Namoczyć suszone grzyby przez 2-3 godziny, odlać płyn. Doprowadź wymaganą ilość wody do wrzenia.
Włożyć ziemniaki, gotować około 8-10 min. Dodać startą marchewkę, posiekaną cebulę i czosnek. Po 5 minutach dodać grzyby, i posolić do smaku.
Zagotować zupę, aż warzywa będą miękkie, a następnie zmniejszyć ogień do minimum i wlać śmietanę. Podawać z posiekaną pietruszką.
Zupa z buraków z kozim serem
Składniki:
- 1 marchewka
- 50 g selera korzeniowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 litr bulionu warzywnego bądź drobiowego
- 2 buraki
- 3 ziemniaki
- 100 koziego sera
- kolendra
- sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Buraki ugotować do miękkości.
Doprowadzić bulion do wrzenia, dodać pokrojone w kostkę warzywa: marchew, seler i cebulę. Po 10 minutach dodać ziemniaki i gotować aż warzywa będą miękkie.
Dodać buraki i przyprawy. Gotować przez 5-7 minut, za pomocą blendera zmiksować zupę na krem.. Podawać z kozim serem i posiekaną kolendrą.
Comments are closed.